Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ


  
 Για τους πιο πολλούς ο όρος παθητικό σπίτι είναι άγνωστος και δε σημαίνει και πολλά. Για αρκετούς είναι κάτι που έχει σχέση με πράσινο και βιοκλιματικό σπίτι αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το μέλλον των σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένο στην Ευρώπη και αυτό το μέλλον λέγεται παθητικό σπίτι.
  Μάθετε λοιπόν ότι σύμφωνα με την οδηγία 31/2010 της ευρωπαϊκής ένωσης όλα τα νέα κτήρια που θα κτίζονται  μετά τις 31/12/2020 θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Δηλαδή να καταναλώνουν ακόμα λιγότερη ενέργεια από τα σπίτια που χτίζονται σήμερα με το νέο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων).

Τι είναι ένα Παθητικό Σπίτι; 

  Τα παθητικά σπίτια ή σπίτια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως ονομάζονται πιο συχνά πλέον στην Ε.Ε., είναι τα σπίτια αυτά που χαρακτηρίζονται από μεγάλη θερμική άνεση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διατηρούν σταθερές θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους του σπιτιού χωρίς υγρασία και καλό αερισμό και εξασφαλίζουν πραγματικά πολύ χαμηλή έως μηδενική κατανάλωση. Οι ιδιότητες αυτές του σπιτιού εξασφαλίζονται κυρίως από ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο προθερμαίνει ή προψύχει , ανάλογα με την εποχή, το φρέσκο αέρα που εισάγει στο σπίτι. Αυτό το επιτυγχάνει χωρίς μεγάλο κόστος εκμεταλλευόμενο τη θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα για να θερμάνει η να ψύξει τον εισερχόμενο με έναν εναλλάκτη θερμότητας. Επίσης, τα σύγχρονα αυτά συστήματα ρυθμίζουν αυτόματα την υγρασία του σπιτιού αλλά και φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται προσφέροντας μας ένα υγιεινό περιβάλλον απαλλαγμένο από ατμοσφαιρικούς ρύπους, γύρη, σκόνη και υγρασία.

Η Φιλοσοφία 

   Με απλά λόγια η φιλοσοφία του παθητικού σπιτιού είναι η δημιουργία ενός πολύ καλά μονωμένου σπιτιού που χάνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια, όπως ακριβώς ένα θερμός για καφέ. Αλλά για να μπορεί να αερίζεται, επειδή δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε μέσα σε ένα θερμός, δημιουργούμε έναν πνεύμονα που επιτρέπει την ελεγχόμενη αναπνοή του σπιτιού μέσα από το σύστημα εξαερισμού και όχι την τυχαία διαπνοή μέσα από χαραμάδες και κουφώματα. 

Βασικές Κατασκευαστικές Αρχές

  Για να κατασκευαστεί ένα παθητικό σπίτι πρέπει να πληροί 5 βασικές αρχές
  1. Να έχει ένα πολύ καλά μονωμένο κέλυφος. Δηλαδή όλες οι εξωτερικές πλευρές του κτιρίου , τοίχοι , στέγη δάπεδο, να είναι πολύ καλά μονωμένες και να έχουμε τις ελάχιστες απώλειες ενέργειας .
  2. Να έχει πολύ μονωτικά κουφώματα, σχεδιασμένα κατάλληλα και καλά εφαρμοσμένα με επίσης ελάχιστες απώλειες. 
  3. Να έχει τις ελάχιστες θερμογέφυρες ώστε εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία σε όλο το σπίτι δίνοντας μας μεγαλύτερη θερμική άνεση.
  4. Να έχει πολύ καλή αεροστεγανότητα χωρίς διαρροές αέρα ώστε να εξασφαλίσουμε ελάχιστες απώλειες και μηδενικές φθορές από υγρασία.
  5. Να έχει σύστημα εξαερισμού με μεγάλη ανάκτηση θερμότητας .

Κριτήρια Παθητικού Σπιτιού

  Για να διασφαλιστεί η ποιότητα ενός παθητικού σπιτιού το Ινστιτούτο Παθητικών Σπιτιών PHI έχει ορίσει πολύ αυστηρά κριτήρια και ελέγχους.  Τα κριτήρια αυτά είναι :
  1. Ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση ≤ 15 kWh/(m2a) ή μέγιστο θερμικό φορτίο κτηρίου ≤10 W/m2 .
  2. Ενεργειακή κατανάλωση για ψύξη ≤ 15 kWh/(m2a) 
  3.  Ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για όλες τις χρήσεις  ≤ 120 kWh/(m2a)
  4. Αεροστεγανότητα κτιρίου ≤ 0,6m3/h

Σχέση κόστους απόδοσης

  Η εξοικονόμηση ενέργειας ανάμεσα σε ένα συμβατικό σπίτι και ένα παθητικό είναι τεράστια. Η εξοικονόμηση για θέρμανση ξεπερνά το 90%. Στον πίνακα που ακολουθεί (πηγή HEPSA) η κατανάλωση για μια κατοικία που έχει κτιστεί μετά το 1979 είναι 20-15 λίτρα πετρελαίου / μ2 κατοικίας  ενώ αντίστοιχα μιας παθητικής κατοικίας δεν ξεπερνάει τα 0,75 λιτρα/μ2 . Φαίνεται καθαρά ότι το κέρδος από τη διαφορά κατανάλωσης για θέρμανση μιας κατοικία 120 μ2  μπορεί να είναι από 2.000 - 3.000 ευρώ το χρόνο. 
  Αν συνυπολογιστεί και το κέρδος από τη μείωση της κατανάλωσης για  ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης τότε το τελικό κέρδος ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ/έτος  για μια μέση κατοικία των 120μ2. Το ποσό αυτό είναι ικανό να αποσβέσει το επιπλέον κόστος κατασκευής μιας παθητικής κατοικίας σε λιγότερο από 2 χρόνια χρήσης.

  Κύριος στόχος της Easy Green είναι να οικοδομούμε καλύτερα σπίτια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε αυτό το στόχο έχουμε δύο μεγάλους σύμμαχους το PHI (Passiv Haus Institut) και το ΕΙΠΑΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικών Κτηρίων) των οποίων η Easy Green είναι μέλος. 



         






                                         


Δεν υπάρχουν σχόλια: