Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ



Ίσως πολλοί από εσάς έχετε διαβάσει ή έχετε ακούσει για προσφορές κατοικιών ενεργειακής κλάσης Α ή Α+ . Αλλά τι είναι πραγματικά… μια κατοικία υψηλής ενεργειακής κλάσης .

Σύμφωνα με το νέο νόμο ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων Ν. 3661/08 κάθε κτήριο κατατάσσετε σε μια ενεργειακή κατηγορία που ονομάζετε βαθμός ενεργειακή κλάσης.

   Ο βαθμός ενεργειακής κλάσης μιας κατοικίας είναι ένας τρόπος βαθμολόγησης των κτηρίων ανάλογα με την συνολική κατανάλωση τους σε ενέργεια . Και συγκεκριμένα για τις κατοικίες την κατανάλωση σε ενέργεια για ψύξη θέρμανση και ζεστό νερό.

  Ο Βαθμός αυτός είναι το πηλίκο της συνολικής κατανάλωσης της κατοικίας  προς τη συνολική κατανάλωση ενός κτηρίου αναφοράς με τις ίδιες διαστάσεις που έχει και η κατοικία σας του οποίου η κατανάλωση αντιστοιχεί στην κλάση Β.

π.χ Εάν η κατοικία σας έχει κατανάλωση 150 kWh/m2 και το κτήριο αναφοράς 100 kWh/m2  τότε το πηλίκο είναι 1,5 και η κατοικίας σας θα ανήκει στην Γ ενεργειακή κλάση . Εάν η κατανάλωση της κατοικίας σας είναι 30 kWh/m2 και το κτήριο αναφοράς 100 kWh/m2  τότε το πηλίκο είναι 0,3 και η κατοικία σας θα ανήκει στην Α+ ενεργειακή κλάση και ούτω καθεξής. 

Η κατανάλωση ενός σπιτιού εξαρτάτε από 5 κύριους παράγοντες.

1.      Υψηλή θερμομονωτική ικανότητα του κελύφους , δηλαδή των εξωτερικών τοίχων της στέγης και των εξωτερικών κουφωμάτων.
2.      Χαμηλής κατανάλωσης σύστημα θέρμανσης . Δεν είναι δυνατόν ούτε να πλησιάσεις την Α ή την Α+ κατηγορία με ένα απλό σύστημα θέρμανσης όπως καυστήρες πετρελαίου, ξύλων, αερίου, pelet κλπ . Θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιηθεί ένα κλιματιστικό Inverter ή μια αντλία θερμότητας η γενικότερα συστήματα με τριπλάσιους έως και τετραπλάσιους βαθμούς απόδοσης από τα συνηθισμένα συστήματα θέρμανσης .
3.      Χαμηλής κατανάλωσης σύστημα ψύξης . Και εδώ ισχύουν τα ίδια ένα υψηλής απόδοσης πχ ενεργειακής κλάσης Α κλιματιστικό είναι ιδανικό για την περίπτωση.
4.      Χαμηλής κατανάλωσης σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και αντλία θερμότητας αλλά σε καμία περίπτωση ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν εξασφαλίζει υψηλή κατάταξη.
5.      Βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας . Κυρίως σωστός προσανατολισμός της κατοικίας λογική χρήση των ανοιγμάτων , σωστός σκιασμός, φυσικός αερισμός κλπ.

Τώρα λοιπόν ξέρετε ότι για να έχετε μια κατοικία υψηλής ενεργειακής κατάταξης δεν φθάνει μόνο η πολύ καλή θερμομόνωση αλλά απαιτείται και ο χαμηλής κατανάλωσης εξοπλισμός της και ο κατάλληλος βιοκλιματικός σχεδιασμός  .
Για αυτό η Easy Green δεν κατασκευάζει σπίτια που μπορούν..…. να γίνουν υψηλής ενεργειακής κλάσης (με επιπλέον κόστος) αλλά σπίτια που είναι ενεργειακής κλάσης Α+  στο ίδιο χαμηλό κόστος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: