Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ;


Επειδή ακούμε συχνά τελευταία τους όρους οικολογικό ή πράσινο ή βιοκλιματικό σπίτι θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, σε αυτή την καταχώρηση μου τους παραπάνω όρους. Ακόμα πιο συγκεκριμένα όμως θέλω να αναφερθώ στο τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα σπίτι οικολογικό ή πράσινο.
Ένα οικολογικό ή πράσινο σπίτι είναι αυτό που συνδυάζει σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό τους παρακάτω τέσσερεις παράγοντες :
1. Ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται από το σωστό σχεδιασμό αλλά κυρίως από τη μόνωση του κελύφους της κατοικίας. Καλύτερα μονωμένο σπίτι, μικρότερες απώλειες, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Με το καινούργιο νόμο και τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να υπολογίζει έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει από πριν την κατανάλωση της υπό κατασκευήν κατοικίας. Καταναλώσεις από 60 Κwh/m2 και κάτω είναι πολύ ικανοποιητικές μιας και η μέση κατανάλωση ενός συμβατικού σπιτιού στην Ελλάδα ξεπερνά τις 150 kwh/m2.
2. Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή των οικοδομικών υλικών και την κατασκευή του σπιτιού. Αυτό που λέμε μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Υλικά που δεν χρειάζονται κατά την παραγωγή τους μεγάλες ποσότητας ενέργειας αποδεσμεύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα το ξύλο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, κατά το μεγάλωμα του δένδρου, είναι ποιο οικολογικό από υλικά όπως το τσιμέντο που για να παραχθεί ξοδεύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. 
3. Οικολογικά υλικά που δεν επιβαρύνουν την υγεία των ενοίκων αλλά και το περιβάλλον κατά την απομάκρυνσή τους. Κύρια μη οικολογικά οικοδομικά υλικά αυτά που περιέχουν προϊόντα πολυουρεθάνης βινυλίου, εξηλασμένης πολυστερίνης, αμιάντου, φορμαλδεΰδης και ενώσεων μόλυβδου.
4. Παραγωγή ενέργειας. Το τελευταίο χαρακτηριστικό του πράσινου σπιτιού είναι το μόνο που κοστίζει αρκετά στην αρχή αλλά σίγουρα έχει απόσβεση κόστους. Υπάρχουν τρεις τρόποι οικιακής παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας. αυτοί είναι η Γεωθερμία, η Ηλιοθερμία, και η ενέργεια από το άνεμο. Γύρω από τον κάθε τρόπο έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνικές και διάφορα συστήματα παραγωγής πράσινης ενέργειας.

  Ένα προκατασκευασμένο σπίτι της hanlo εξασφαλίζει τους πρώτους τρεις παράγοντες με κόστος κατά πολύ λιγότερο ακόμα και από αυτό μιας απλής συμβατικής οικοδομής. Όλα τα σπίτια της hanlo είναι ενεργειακής κλάσης Α+ με κατανάλωση κάτω από 40 kwh/m2 ( σας παραπέμπω σε παλιότερο άρθρο του blog, με τίτλο απλά μαθήματα ενεργειακής απόδοσης, για να δείτε τι σημαίνει αυτό σε κόστος) . Όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί η hanlo είναι οικολογικά πιστοποιημένα από το IBO ινστιτούτο βιολογίας των κτηρίων της Αυστρίας.  Και τέλος ο ξύλινος σκελετός έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα όπως προανέφερα και μειώνει το συνολικό αποτύπωμα του σπιτιού σε διοξείδιο του άνθρακα.
   Όσο αφορά τον τέταρτο παράγοντα, την παραγωγή ενέργειας, το κόστος αυτής είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε σε σχέση με την απόσβεση σε βάθος 10- 15 χρόνων. Κάτι που εξασφαλίζεται συνήθως από τους περισσότερους τρόπους παραγωγής πράσινης ενέργειας. Χρειάζεται λοιπόν να καθίσετε με τον ειδικό συνεργάτη της EASYGREEN και να επιλέξετε μαζί ανάλογα με τη θέση της κατοικίας, το μέγεθός της, το μέγεθος του οικοπέδου αλλά και το διαθέσιμο ποσό ποιος τρόπος θα εξασφαλίσει με την  απόσβεση του για τα επόμενα 10- 15 χρόνια το αρχικό κόστος επένδυσης.
   Ολοκληρώνοντας πιστεύω ότι είναι τεράστιο λάθος να θεωρούμε ότι ένα πράσινο σπίτι χαμηλής ή ακόμα και μηδενικής κατανάλωσης είναι ακριβότερο από ένα απλό σπίτι. Χρειάζεται απλά να ανοίξουμε το μυαλό μας σε έξυπνες και ριζοσπαστικές λύσεις και να εμπιστευθούμε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα υλικά που έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: