Η πανέμορφη νέα σειρά σχεδίων σπιτιών της Ηanlo συμπληρώνετε κάθε μήνα με ένα νέο σχέδιο. Η σειρά ονομάζεται Bauhaus και ακολουθεί την μινιμαλιστική τάση του ομωνύμου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού κινήματος. Το κίνημα του Bauhaus αναπτύχθηκε ανάμεσα στα 1913 -1933 ξεκίνησε από την σχολή αρχιτεκτονικής του Bauhaus (μπάουχαουζ) που ίδρυσε ο Walter Gropius το 1919 στη Βαϊμάρη . Στόχος του είναι ο σχεδιασμός του κτιρίου του μέλλοντος ως ενιαίου έργου τέχνης. Το αρχιτεκτονικό ύφος του Bauhaus χαρακτηρίζεται από του καθαρούς όγκους, τον οπτικό διαχωρισμό των επιμέρους περιοχών των κτιρίων και την απλότητα στο σχεδιασμό. Το ύφος του Bauhaus επέδρασε στην εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής όσο κανένα άλλο.
Η απλότητα και η λιτή αισθητική των σπιτιών της σειράς Bauhaus της Ηanlo ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό τοπίο και την ελληνική αρχιτεκτονική.
Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
Τρίτη 25 Μαΐου 2010
ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΩΣΗ . ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;
Πολύ συχνά στην επικοινωνία μου με ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν ένα ξύλινο σπίτι έρχομαι αντιμέτωπος με μια πλήρως εσφαλμένη αντίληψη. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ξύλινο σπίτι δεν χρειάζεται να έχει μόνωση αλλά αρκεί απλά ο εξωτερικός κορμός για να έχει κανείς ένα αρκετά καλά μονωμένο σπίτι. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και αποφάσισα να γράψω για αυτό δυο λόγια.
Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η συνάντηση μου στην έκθεση Κατασκευές με κάποιον κύριο ο οποίος στη συνομιλία που είχαμε μου εξιστόρησε το χρονικό της κατασκευής του μικρού του εξοχικού σε ορεινή περιοχή της χώρας μας . Ο συνομιλητής μου είχε κατασκευάσει πριν τρία περίπου χρόνια ένα σπίτι 50 μ2 . Η εταιρεία που το είχε αναλάβει δεν τον συμβούλεψε να βάλει επιπλέον μόνωση και αυτός ήταν σύμφωνος με αυτό μιας και το κόστος από όσα μου είπε ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό. Όταν εγκαταστάθηκε στο σπίτι και ειδικά όταν έμεινε εκεί το πρώτο χειμώνα για 15 συνεχόμενες ημέρες παρατήρησε τα μειονεκτήματα του σπιτιού που είχε κατασκευάσει. Το σπίτι ζεσταινόταν πολύ γρήγορα (λόγω της θερμοχωρητικότητας του ξύλου) αλλά για να διατηρήσει τη θερμότητα έπρεπε να είναι συνεχώς αναμμένη η θέρμανση η οποία αποτελείτο από ηλεκτρικούς θερμοπομπούς και ένα ανοικτό τζάκι. Επίσης παρατήρησε ότι μεγάλες ποσότητες αέρα περνούσαν από τις γωνίες του σπιτιού αλλά και περιμετρικά των κουφωμάτων. Τελικό χτύπημα ήταν ο επόμενος λογαριασμός του ρεύματος που παρόλο που είχαν διανυκτερεύσει στο εξοχικό τους 15 ημέρες ο λογαριασμός διμήνου ήταν μεγαλύτερος από αυτό της μόνιμης κατοικίας τους. Πέρσι έκανε μια εκτεταμένη ανακατασκευή με μεγάλο κόστος και επένδυσε εξωτερικά με σκελετό έξτρα μόνωση και ξύλινο ραμποτέ όλο το σπίτι και επανατοποθέτησε κουφώματα, άλλαξε τις ποδιές ανακαλύπτοντας καινούργιες πατέντες γιατί φυσικά οι παλιές ποδιές ήταν μικρότερες κλπ.
Τώρα έχει ένα σπίτι που σαφώς χρειάζεται λιγότερη θέρμανση, εξωτερικά δεν έχει το κορμό που είχε αλλά μικρότερου πάχους σανίδες, με ότι σημαίνει αυτό και έχει πληρώσει παραπάνω από ότι θα του στοίχιζε να γίνει από την αρχή σωστά.
Πολλοί θα πουν ότι αν είχε βάλει μεγαλύτερο κορμό δεν θα είχε γίνει αυτό. Λάθος σε καμιά περίπτωση πλέον ο απλός κορμός δεν είναι ικανοποιεί τις απαιτήσεις θερμομόνωσης του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης. Δείτε στον πιο κάτω πίνακα του συντελεστές θερμοπερατότητας για τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις :
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων ο συντελεστής θερμοπερατότητας για τους εξωτερικούς τοίχους ανάλογα με την κλιματική ζώνη είναι :
ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ | ΣΥΜΒΟΛΟ | Συντελεστής θερμοπερατότητας [W/m2.K] | |||
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ | |||||
Α | Β | Γ | Δ | ||
Εξωτερικοί τοίχοι σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα | kW | 0,60 | 0,50 | 0,44 | 0,33 |
Οι κλιματικές ζώνες για όλους τους νομούς της Ελλάδας είναι :
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ | ΝΟΜΟΙ |
ΖΩΝΗ Α | Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη |
ΖΩΝΗ Β | Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα |
ΖΩΝΗ Γ | Αρκαδία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θάσος, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος |
ΖΩΝΗ Δ | Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα |
Αυτό δείχνει σαφώς ότι η πρώτη περίπτωση με απλό ξύλινο τοιχίο 125 χιλ με συντελεστή θερμοπερατότητας 0,89 δεν καλύπτει τις απαιτήσεις καμιάς περιοχής στην Ελλάδα(0,60-0,33), αλλά ίσως είναι καλός για την Αφρική. Η δεύτερη περίπτωση με κορμό 190 χιλ και συντελεστή 0,61 θα ήταν οριακά μη επιτρεπτή για την Κρήτη και τις Κυκλάδες (0,60).
Η Τρίτη περίπτωση που όλοι γνωρίζουμε σαν την πιο κοινή με διπλό δρομικό τούβλο και 50 χιλ μόνωση με συντελεστή 0,55 θα είναι πλέον ικανοποιητική μόνο για τα Νησιά(0,60) και οριακά μη αποδεχτή για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα(0,50).
Η τελευταία λύση υπερκαλύπτει με συντελεστή θερμοπερατότητας 0,27 όλες τις περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλο υψόμετρο .
Όσα λοιπόν ξύλινα σπίτια θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα με καινούργια άδεια από τον Ιούνιο και μετά που θα ισχύει ο Νέος ΚΕΝΑΚ (και εφόσον εφαρμόζεται αυτή ή δεν μπαλαμουτιάζεται η μελέτη) δεν θα έχουν πλέον απλά και μόνο το εξωτερικό κορμό αλλά και επιπλέον μόνωση γιατί αυτό είναι το σωστό για ένα ζεστό σπίτι με μικρή κατανάλωση σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ;
Επειδή ακούμε συχνά τελευταία τους όρους οικολογικό ή πράσινο ή βιοκλιματικό σπίτι θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, σε αυτή την καταχώρηση μου τους παραπάνω όρους. Ακόμα πιο συγκεκριμένα όμως θέλω να αναφερθώ στο τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα σπίτι οικολογικό ή πράσινο.
Ένα οικολογικό ή πράσινο σπίτι είναι αυτό που συνδυάζει σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό τους παρακάτω τέσσερεις παράγοντες :
1. Ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται από το σωστό σχεδιασμό αλλά κυρίως από τη μόνωση του κελύφους της κατοικίας. Καλύτερα μονωμένο σπίτι, μικρότερες απώλειες, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Με το καινούργιο νόμο και τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ο μηχανικός είναι υποχρεωμένος να υπολογίζει έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει από πριν την κατανάλωση της υπό κατασκευήν κατοικίας. Καταναλώσεις από 60 Κwh/m2 και κάτω είναι πολύ ικανοποιητικές μιας και η μέση κατανάλωση ενός συμβατικού σπιτιού στην Ελλάδα ξεπερνά τις 150 kwh/m2.
2. Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή των οικοδομικών υλικών και την κατασκευή του σπιτιού. Αυτό που λέμε μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Υλικά που δεν χρειάζονται κατά την παραγωγή τους μεγάλες ποσότητας ενέργειας αποδεσμεύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα το ξύλο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, κατά το μεγάλωμα του δένδρου, είναι ποιο οικολογικό από υλικά όπως το τσιμέντο που για να παραχθεί ξοδεύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.
3. Οικολογικά υλικά που δεν επιβαρύνουν την υγεία των ενοίκων αλλά και το περιβάλλον κατά την απομάκρυνσή τους. Κύρια μη οικολογικά οικοδομικά υλικά αυτά που περιέχουν προϊόντα πολυουρεθάνης βινυλίου, εξηλασμένης πολυστερίνης, αμιάντου, φορμαλδεΰδης και ενώσεων μόλυβδου.
4. Παραγωγή ενέργειας. Το τελευταίο χαρακτηριστικό του πράσινου σπιτιού είναι το μόνο που κοστίζει αρκετά στην αρχή αλλά σίγουρα έχει απόσβεση κόστους. Υπάρχουν τρεις τρόποι οικιακής παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας. αυτοί είναι η Γεωθερμία, η Ηλιοθερμία, και η ενέργεια από το άνεμο. Γύρω από τον κάθε τρόπο έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνικές και διάφορα συστήματα παραγωγής πράσινης ενέργειας.
Ένα προκατασκευασμένο σπίτι της hanlo εξασφαλίζει τους πρώτους τρεις παράγοντες με κόστος κατά πολύ λιγότερο ακόμα και από αυτό μιας απλής συμβατικής οικοδομής. Όλα τα σπίτια της hanlo είναι ενεργειακής κλάσης Α+ με κατανάλωση κάτω από 40 kwh/m2 ( σας παραπέμπω σε παλιότερο άρθρο του blog, με τίτλο απλά μαθήματα ενεργειακής απόδοσης, για να δείτε τι σημαίνει αυτό σε κόστος) . Όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί η hanlo είναι οικολογικά πιστοποιημένα από το IBO ινστιτούτο βιολογίας των κτηρίων της Αυστρίας. Και τέλος ο ξύλινος σκελετός έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα όπως προανέφερα και μειώνει το συνολικό αποτύπωμα του σπιτιού σε διοξείδιο του άνθρακα.
Όσο αφορά τον τέταρτο παράγοντα, την παραγωγή ενέργειας, το κόστος αυτής είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε σε σχέση με την απόσβεση σε βάθος 10- 15 χρόνων. Κάτι που εξασφαλίζεται συνήθως από τους περισσότερους τρόπους παραγωγής πράσινης ενέργειας. Χρειάζεται λοιπόν να καθίσετε με τον ειδικό συνεργάτη της EASYGREEN και να επιλέξετε μαζί ανάλογα με τη θέση της κατοικίας, το μέγεθός της, το μέγεθος του οικοπέδου αλλά και το διαθέσιμο ποσό ποιος τρόπος θα εξασφαλίσει με την απόσβεση του για τα επόμενα 10- 15 χρόνια το αρχικό κόστος επένδυσης.
Ολοκληρώνοντας πιστεύω ότι είναι τεράστιο λάθος να θεωρούμε ότι ένα πράσινο σπίτι χαμηλής ή ακόμα και μηδενικής κατανάλωσης είναι ακριβότερο από ένα απλό σπίτι. Χρειάζεται απλά να ανοίξουμε το μυαλό μας σε έξυπνες και ριζοσπαστικές λύσεις και να εμπιστευθούμε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα υλικά που έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)